آیا جهان ازلی است؟ کیهان ما از ازل وجود داشته است یا آغازی داشته است؟

آیا جهان ازلی است؟ کیهان ما از ازل وجود داشته است یا آغازی داشته است؟



می توان درباب این پرسش از بُعد فلسفی به تفصیل سخن گفت یا از بُعدِ علمی با جزییات فراوان و دقیق ، ساعت ها به توضیح و شرح آن پرداخت. اما مراد ما یک پاسخ اجمالی و فقط از منظر علمی ،در چند سطر است.


نیاز به توضیح نیست که اظهار نظرات بی‌بنیاد و اساس در واکنش به چنین پرسش‌هایی رواج دارد و در پوستِ واژه‌ی “علمی” ، پاسخ‌هایی رهزن و نامربوط ارائه می‌گردد.


برای اینکه بدانیم آیا کیهان ما ازلی بوده -یعنی هیچ آغازی نداشته و همواره وجود داشته است- نیازمند بررسیِ بیگ بنگ و دسترسی به قبل از بیگ بنگ هستیم. ما می‌دانیم که کیهان ما با بیگ بنگ آغاز شده اما نمی‌دانیم پیش از آن چه چیز وجود داشته است؟ ممکن است سوالاتی در اینجا در ذهن برخی مخاطبان شکل بگیرد که پس نظراتی که برخی دانشمندان مطرح کرده‌اند چیست؟

در پاسخ به این پرسش باید متذکر شد که این نظرات احتمالاتی است که به لحاظ علمی ممکن است ، اما احتمالات دیگری نیز وجود دارد که در تقابل با یکدیگر قرار دارند.
ما برای رسیدن به پاسخی معتبر ومتقن در مورد باید یک نظریه گرانش کوانتومی هستیم . هم مکانیک کوانتومی و هم گرانش اهمیت بسزایی در شناخت کیهان اولیه و بیگ بنگ دارند اما تاکنون چنین نظریه‌ای قابل اتکا نداریم.
ما فقط هنگامی می توانیم درباره ی آغاز کیهان شناخت بیشتری بدست آوریم که از فرایندهای فیزیکی در فواصل بسیار ناچیز دانش بیشتری داشته باشیم.

اما ایده ‌هایی پیرامون این مسأله وجود دارد.
یکی از این ایده‌ها عدم وجود چیزی ، و به کلی زمانِ پیش از بیگ بنگ است. این ایده که برخی دانشمندان از آن دفاع می‌کنند ، یک استنتاج عقلی از شواهد علمیِ کنونی است. به عبارت ساده‌تر پرسش از اینکه “قبل از بیگ بنگ” چه چیز وجود داشته ، خطاست. طبق این ایده اگر ما آغاز زمان را با وقوع بیگ بنگ گره بزنیم، دیگر نمی‌توانیم بگوییم :”قبل از بیگ بنگ”.

“قبل” و “بعد” ، ناظر به زمان معنا دارند و هنگامی که زمان با بیگ بنگ متولد نشده ، نمی‌توان فعل زمانی را لحاظ کرد.ما تنها درصورتی که زمان پدید آمده باشد می‌توانیم از واژه های قبل و بعد استفاده کنیم.
اما این ایده تا وقتی ما زمان را نشناخته ایم (برای اطلاع بیشتر از نظریات فیزیکی پیرامون زمان به مقاله ی

“زمان چیست؟”
http://52hertzz.com/2004-2/

رجوع کنید) معلق و مبهم خواهد بود . ما در مورد زمان به نتایجی استوار نرسیده ایم که بر پایه آن فرض معتبری بنا کنیم. پس این ایده گرچه در نظر اول از شواهد علمی همراه با استدلالی مناسب پشتیبانی می‌شود، اما موانعی بر سر راه آن وجود دارد.


گزینه دیگری که مطرح است ، ازلی بودن کیهان است. به این ترتیب که کیهان ما آغازی نداشته ، بلکه همواره وجود داشته ، اما در زمانی که ما آن را بعنوان بیگ بنگ می‌شناسیم دچار انبساط کنونی شده است.

این گزینه بسیار پیچیده است و امروزه ما عملاً کمترین دسترسی و توانی برای آزمودن آن نداریم. از دوران باستان تاکنون چنین تصور و فرضی در میان فلاسفه وجود داشته است .(همانطور که باور به غیر ازلی بودن کیهان وجود داشته است) اما امروزه این موضوع ذهن کیهانشناسان را -بعنوان یکی از احتمالاتی که بعید نیست – مشغول کرده است.


گزینه ی آخری که پیش روی ماست ، چندجهانی است. اینکه شاید جهان ما تنها جهان موجود نباشد و از دلِ یک یا چند کیهانی که وجود داشته‌اند پدید آمده باشد . این گزینه تمام احتمالات ممکن را شامل می‌شود. یعنی هر احتمالی که در نظر بگیریم در جهانی به وقوع می‌پیوندد.


می‌توان گفت این گزینه از جدی‌ترین گزینه‌هایی است که دانشمندان را مجذوب خود ساخته است اما این هم خالی از ایراد نیست.این ایده می‌گوید گستردگی کیهان بیکران بوده و اول و اخری نخواهد داشت (ابدی ازلی) ، حتی اگر جهان ما که جزئی از آن کل است، آغاز و پایان داشته باشد .
اما این گزینه نیز خالی از نقد و ایراد نیست. این ایده قابلیت آزمایش تجربی را ندارد و به لحاظ تجربی و هم به لحاظ منطقی با نقدهایی مواجه است.(ر.ک به : نقد چندجهانی
http://52hertzz.com/1995-2/
)اما از طرفی دیگر دارای سازگاریِ مناسبی با شواهد غیر مستقیم ماست. معادلات ما نیز از چنین نظریه ای حمایت می‌کند و این نکته باعث شده تا بسیاری از آن استقبال کنند.


#arian_x ✍

آرین رسولی

13 دیدگاه برای «آیا جهان ازلی است؟ کیهان ما از ازل وجود داشته است یا آغازی داشته است؟»

  • ژوئن 23, 2019 در t 9:17 ب.ظ
    Permalink

    جناب آرین رسولی بحث جالبی را مطرح کردید که هم از نظر فلسفی موردِ بحث است و هم در کیهان شناسی
    آن طوری که من با کلیپ های زئوس با این مباحث آشنا شدم نقل قول هایی از میچیو کاکو و لارنس کراوس برخوردم
    کتابی از آقای لارنس کراس «جهانی از عَدم» و توضیحات دکتر نیری در برنامه مهبانگ که نشان میداد جهان پیدایش کیهان با قوانین مکانیک کوانتومی قابل توجیه است و نیازی به دیدِ فلسفی-دینی درباره وجود علت العلل وجودی برای پیدایش جهان نیست
    بحث های خوبی را مطرح می کنید
    من که بسیار از خواندن این ها لذت میبرم

    با سپاس

    پاسخ دادن
    • ژوئن 25, 2019 در t 12:56 ق.ظ
      Permalink

      درود برشما جناب رسولی.
      البته که جهان ازلیست و ابدی خواهد بود. در غیر این صورت طبیعت و هستی بزرگترین قانون و پرنسیپ خود را خود نقض خواهد کرد که ممکن نیست. وآن قانون بقای ماده و انرژیست.

      پاسخ دادن
      • ژوئن 25, 2019 در t 3:51 ق.ظ
        Permalink

        خیر اینطوری نیست . پایستگی دلیلی بر ازلی بودن نمیشه. به دلایل دیگه ممکنه ازلی باشه یا نباشه . ممنون از نظرتون

        پاسخ دادن
  • آگوست 8, 2019 در t 10:41 ب.ظ
    Permalink

    من متوجه نمیشم.اگه ازلی نباشه به این معنی هست که میلیارد ها سال پیش یه انفجار رخ میده در صورتی که قبلش هیچ چیز وجود نداشته؟اگه این طوری باشه با پیشرفت علم انسان میتونه ماده وانرژی رو بسازه یا بین ببره واین یعنی نقض قانون بقای ماده وانرژی واگر ازلی باشه وبازم با پیشرفت علم انسان بتونه ماشین زمان رو بسازه و به وسیله ی اون به بینهایت سال قبل برگرده،چه چیزی را مشاهده خواهد کرد؟شرمنده زیاد شد.خواهش میکنم جواب بدید

    پاسخ دادن
    • آگوست 10, 2019 در t 1:06 ق.ظ
      Permalink

      درود. خیر یچیزی که موجب خطا میشه ، بحث بقای ماده و انرژی /پایستگی هستش. این اصل طبق قوانین فیزیکی فعلی ما هستش که الان در مورد کیهان صادق هستن. اما در بحث ازلی بودن و بسیاری مباحث دیگر ، بحث بر سر نقض قوانین فیزیک هستش. این نکته در مطلبی دیگر در سایت مفصلا توضیح داده خواهد شد. اما فعلا مختصر عرض کنم که وقتی میگیم نقض قوانین فیزیک در مورد ازلی بودن جهان ، یعنی کلا پایستگی هم به کلی نقض میشه و دیگه ربطی به موضوع نداره. نه پایستگی بلکه تمام قوانین فیزیکی ،دیگه مستقیما نقشی ندارن.

      پاسخ دادن
      • آگوست 12, 2019 در t 2:24 ب.ظ
        Permalink

        خیلی ممنون آقای رسولی.کاملا متوجه شدم

        پاسخ دادن
  • بازپینگ: نظریه بیگ بنگ و تاریخچه آن به زبان ساده - science & philosophy

  • فوریه 20, 2023 در t 11:39 ب.ظ
    Permalink

    بله.
    آغاز کیهان به این صورت از پایان عدم بوده.منظور نیستی و هستی نیست.
    بلکه عدم زمان و آنتالپی را هم شامل می شور.

    پاسخ دادن
  • آوریل 10, 2023 در t 11:10 ق.ظ
    Permalink

    سلام ، جهان ازل یک کارگاه است با طرح و برنامه ای خاص که از ترکیب جهان بی جان با جهان جان جهان هستی ساخته شد در آن بدست ماوراء طبیعت یا هر نام دیگری که هست که اثر آنها در جهان هستی قابل رویت است که برای تفهیم ساده تر آن نیاز به زمان و تجزیه و تحلیل جهان هستی ست نتیجه ای که حاصل می‌شود به ماوراء طبیعت رسیدن است که آنرا بنام های خدا و جان و روح و روان و فطرت و ذات و ضمیر ناخودآگاه و فیزیک و شیمی و ایمان و اعتقاد و معجزه و اتفاقات عجیب و غریب و انرژی و ماده تاریک و…… خطاب می‌کنند .
    ماوراء طبیعت را میتوان نوزادی که تازه بدنیا می‌آید یعنی پاک و منزه و معصوم مورد بحث و بررسی قرار داد و برای اینچنین ماندن آن یعنی کاملاً دور از ناپاکی هویت آنرا با نفس هایی که می‌کشد از داخل استخوان های او گرفته تا بقیه اعضا و جوارح او و عناصری که از دم و بازدم در فضا منتشر کرده است که این یک قالب کلی است برای مقایسه با همنوعانش که با ناپاکی این عناصر را در فضا منتشر کرده اند
    این نسبیت نشان می‌دهد مردم جهان به چه میزان پاکی و معصومیت خود را که همان ماوراء طبیعت است فراموش کرده اند چالش را جایگزین آن ساخته اند که حتی منجرب به مرگ آنها هم شده است در صورتیکه ماوراء طبیعت کاملاً با خودکشی از هر نوع باشد مخالف است .
    سخن بسیار است بهترین ها را برای شما آرزومندیم موفق باشید در ماوراء طبیعت حقیقت جهان و خود را بوسیله جان که زمان نام دارد دریابید .
    با سپاس فراوان از شما فدایی مردم جهان اصغر سمیعی .

    پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.