راز موفقیت چیست؟

راز موفقیت چیست؟
آیا از استعداد، کار سخت یا شانس ناشی می‌شود؟

🗳در یک گردهمایی رقابتی در ویرجینیا، پیش از انتخابات 2012، پرزیدنت باراک اوباما اظهار داشت: “اگر موفق بوده‌اید، کسی در مسیر به شما کمک کرده است. جایی در زندگی شما معلم بزرگی بوده و کسی روی جاده‌ها و پل‌ها سرمایه‌گذاری کرده است. اگر کسب و کاری دارید، آن را نساخته‌اید، شخص دیگری باعث شده تا این اتفاق بیفتد.»

🗞اگرچه اوباما در مورد قدرت اقدام جمعی، مانند ساختن سدها و شبکه‌های برق و اینترنت به نکته بزرگ‌تری اشاره می‌کرد، سران محافظه‌کار در احساسات نهایی منفجر شدند. “من آن را ساختم!”
پاسخی قابل درک است که می‌توانم با آن ارتباط برقرار کنم. من درباره کتاب‌هایم تحقیق می‌کنم، مجله‌ام را ویرایش می‌کنم، دوره‌های تدریس را برگزار می‌کنم و این ستون‌ها را می‌نویسم (این ستون دویستم من برای Scientific American است ). اگر من این کارها را انجام ندهم، هیچ کس دیگری این کار را نخواهد داد.

اما سپس به عنوان یک دانشمند علوم اجتماعی به نقش شرایط و شانس در چگونگی پیشرفت زندگی فکر کردم. این یک تجربه هشیارکننده است که متوجه شویم چندین متغیر خارج از کنترل ما هستند:

در وهله نخست نقش شانس در تولد ( نسبت تعداد افرادی که می‌توانستند به دنیا بیایند به کسانی که واقعاً متولد شدند ) بسیار زیاد است، وجود شانس تولد در یک کشور غربی با یک سیستم سیاسی باثبات . اقتصاد و زیرساخت مستحکم (جاده‌ها و پل‌ها) به‌جای اینکه مثلاً در یک طبقه پایین‌تر در هند یا در سوریه جنگ‌زده یا سومالی هرج‌ومرج‌زده متولد شوید.
شانس داشتن والدین مهربان و پرورش دهنده‌ای که شما را در محله‌ای امن و محیطی سالم بزرگ کرده‌اند، آموزش با کیفیت را در اختیار شما قرار داده و ارزش‌هایی مثل مسئولیت شخصی را به شما آموخته‌اند. اگر آنها از نظر مالی هم موفق بودند، این یک امتیاز اضافی است زیرا یک ملاک قابل پیش‌بینی کلیدی در قدرت درآمد یک فرد، قدرت والدین اوست.

شانس حضور در دانشگاهی که در آن اساتید یا مربیان خوب یا الهام‌بخشی وجود داشتند که شما را به سمت استعدادتان راهنمایی کردند، همراه با گروهی قوی از همتایان برای به چالش کشیدن و حمایت از شما، و به دنبال آن یافتن شغلی با درآمد خوب یا حرفه‌ای کامل که مطابق با تحصیلات شما باشد. استعدادها و علایق و بخت و اقبال تولد در زمانی از تاریخ که با استعدادها و علایق خاص شما مطابقت دارد.

آیا لری پیج و سرگئی برین، بنیان‌گذاران گوگل، جزو ثروتمندترین و موفق‌ترین افراد جهان خواهند بود اگر به جای سال 1973 در سال 1873 به دنیا می‌آمدند؟ هر دوی آنها باهوش و سخت کوش هستند بنابراین احتمالاً در هر قرنی موفق می‌شدند، اما هر کدام معادل تقریباً 45 میلیارد دلار؟ بعید به نظر می‌رسد.

🧬هوش و سخت‌کوشی چطور؟ مطمئناً آنها به اندازه شانس اهمیت دارند. بله، اما دهه‌ها داده‌های ژنتیک رفتاری به ما می‌گویند که حداقل نیمی از هوش ارثی است، همچنین داشتن شخصیتی با گشودگی به تجربه، وظیفه‌شناسی و نیاز به موفقیت؛ همه‌ی عواملی که به شکل‌گیری موفقیت کمک می‌کنند.

البته مؤلفه‌های غیر ژنتیکی استعداد، دقت و جاه‌طلبی نیز مهم هستند اما بیشتر آن متغیرهای محیطی و فرهنگی توسط دیگران یا شرایطی ایجاد شده‌اند که ساخته شما نیست. اگر صبح پر از شور و نشاط از خواب بیدار می‌شوید و از در بیرون می‌روید تا عکستان را بگیرید، انتخاب نکردید که اینطور باشید.

سپس مشکل دیگری وجود دارد و آن افراد باهوش، خلاق و سخت‌کوشی هستند که هرگز موفق نمی‌شوند، بنابراین بدیهی است که عوامل دیگری وجود دارد که نتایج زندگی را تعیین می‌کند، مانند بدشانسی و انتخاب‌های بد.

اراده نیز باید در هر کدام از ارزیابی‌ها درباره نتایج زندگی در نظر گرفته شود، به این معنا که نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید و مسیرهایی را انتخاب کنید که به احتمال زیاد منجر به نتیجه مطلوب می‌شود.
شما می‌توانید از متغیرهای تأثیرگذار درونی و بیرونی بر زندگی خود آگاه شوید – و از نحوه واکنش خود به آنها آگاه شوید – و سپس تغییراتی را متناسب با آن اعمال کنید، هر چند درجه‌ی آزادی عمل محدود باشد.

اگر تاس کیهانی به نفع شما ریخته شد چه احساسی دارید؟ غروری ناچیز در کاری سخت، رذیلت نیست، غروری متکبرانه در برابر بخت خوب هم فضیلت نیست، پس باید شکرگزاری را در خود پرورش دهید. اگر در زندگی بدشانس بوده‌اید چه؟ این واقعیت را باید تسلی بخشید، زیرا مطالعات نشان می‌دهد آن‌چه در درازمدت مهم است، موفقیت نیست بلکه داشتن یک زندگی معنادار است. و این پیامد داشتن خانواده و دوستان صمیمی، تعیین اهداف بلندمدت، مقابله با چالش‌ها با شجاعت و اعتقاد راسخ، و صداقت با خویشتن است.

✍نویسنده: مایکل شرمر
📝برگردان: آرین رسولی

منبع:scientificamerican

کانال تلگرام

اینستاگرام: arianrasouliii@

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.