جایزه کیهان شناسی بوچالتر به دو ایرانی

جایزه کیهان شناسی بوچالتر به نیایش افشردی و جاهد عابدی رسید

برندگان جوایز کیهان شناسی بوچالتر در سال 2019 ، امروز در جلسه 235 انجمن نجوم آمریکا اعلام شدند. این جایزهٔ سالانه ، که توسط دکتر آری بوچالتر در سال 2014 ایجاد شد ، به دنبال پاداش ایده های جدید یا اکتشافاتی است که می توانند موجب پیشرفت درک ما از منشأ ، ساختار و تکامل کیهان باشند.

جایزه اول

جایزه اول 10،000 دلاری امسال به دکتر جاهد عابدی (دانش آموختهٔ دانشگاه صنعتی شریف) از موسسه ماکس پلانک( Max-Planck-Institut für Gravitationsphysik) و دکتر نیایش افشردی از پژوهشکده فیزیک نظری دانشگاه واترلو اهدا شد. کار آنها با عنوان پژواک هایی از گودال: ” سیاه چاله‌ ای با چرخش زیاد برای بقایای ادغام ستاره نوترونی GW170817 ” در ژورنال کیهان شناسی و اخترفیزیک منتشر شده و توسط هیئت داوری به عنوان “گامی جسورانه و خلاقانه” برای درک گرانش کوانتومی پدیده‌ها با استفاده از داده های مشاهده پذیر برای نشان دادن تکرار موج گرانشی از ادغام ستاره دوتایی نوترونی برگزیده شد، که می تواند نشان دهد فضای داخلی سیاه چاله ممکن است پیچیده تر از مدل سادهٔ پیش بینی شده توسط نسبیت عام باشد.

(توضیح: طبق پیشگویی نسبیت عام اینشتین ناظر سقوط آزاد هنگام عبور از افق سیاه چاله هیچ احساس خاصی ندارد. با این وجود در دهه اخیر متوجه شده ایم که در نظر گرفتن اثرات کوانتومی منجر به جایگزین‌های عجیبی برای افق سیاه چاله می شود که در فاصله طول پلانک از افق وجود دارد و شبیه دیوار آتشینی عمل خواهد کرد که امکان عبور بدون دردسر از افق سیاهچاله را تغییر خواهد داد.

این جایگزین ها برای افق سیاهچاله منجر به تولید پژواک ها در امواج گرانشی می‌شود که برخلاف پیشگویی نسبیت عام انیشتین است.در این محاسبه دکتر جاهد عابدی و دکتر نیایش افشردی که علامت هایی از پژواک ها در داده های امواج گرانشی ادغام ستاره نوترونی GW170817 را ردیابی کردند، ابتدا بازه مورد انتظار برای فرکانس و زمان پژواک‌ها که به ترتیب بین 60-90 هرتز و 0-1 ثانیه می باشد را محاسبه کردند . سپس آنها با جستجو و آنالیز در این داده ها با در نظر گرفتن شرط گفته شده در بازه مورد نظر این سیگنال را در 72 هرتز و حدود 1 ثانیه بعد از ادغام ستاره نوترونی پیدا کرده اند. آنها درجه اهمیت سیگنال یافته شده را 4.2 سیگما یا احتمال خطای آماری 1 در 60000 گزارش کرده اند.)

جایزه دوم

جایزه دوم 5000 دلار به دکتر یوجینیو بیانچی از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا ، دکتر آنورادا گوپتا از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا و دکتر هال. ام هاگارد از کالج برد اهدا شد. کار آنها بعنوان “گرانش کوانتومی و چرخش سیاهچاله در مشاهدات موج گرانشی: آزمایشی از آنتروپی بکینشتین-هاوکینگ” ، توسط هیئت داوری به عنوان “یک آزمایش قابل توجه از ویژگی ترمودینامیکی سیاه” شناخته شده است.

جایزه سوم

جایزه سوم $ 2،500 به دکتر خوزه بلاترین جیمنز، دکتر لووینیا هایزنبرگ و دکتر تامی کویویستو تعلق گرفت.دکتر بوچالتر ، اخترفیزیکدان سابق این جایزه را با الهام از تحقیقات و تجربه خود در کیهان شناسی ایجاد کرد و این عقیده که پیشرفت های چشمگیر در زمینه کیهان شناسی هنوز هم پیش روی شماست ، اما ممکن است نیاز به چالش کشیدن و شکستن برخی از پارادایم های پذیرفته شده باشد.

امروز دکتر بوچالتر گفت: “برندگان جوایز سال 2019 نمایان‌گر تفکر جسورانه‌ای هستند که می توانند به باز کردن مرزهای جدید در درک ما از فیزیک و کیهان کمک کنند.”هیئت داوری معتبر این جایزه متشکل از فیزیکدانان نظری برجسته از جمله لی اسولین هستند.

پ. ن: این جایزه معمولاً به دانشمندانی اهدا می‌شود که پژوهش آنها نوعی ساختارشکنی در کیهان شناسی محسوب می‌شود.

آرین رسولی کیهان شناس و فلسفه

منبع

http://www.buchaltercosmologyprize.org

مقاله پژوهش عابدی و افشردی

https://arxiv.org/abs/1803.10454

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *