باسیلیسک روکو

باسیلیسک روکو

باسیلیسک روکو یک ایده یا آزمایش فکری در مورد خطرات احتمالی در ایجاد هوش مصنوعی است . این ایده که نخستین بار در less wrong منتشر شد و طرفداران سینگولاریتی (یا singularitarians) آن را جدی گرفتند،به آینده هوش مصنوعی اشاره دارد.

سینگولاریتی به این معناست که با پیشرفت هوش مصنوعی، این هوش به ابرانسان یا پساانسان‌هایی تبدیل می‌شود که دیگر از کنترل انسان خارج خواهد شد و ما نمی‌توانیم پیش‌بینی درستی از این پیشرفت داشته باشیم. یعنی نمی‌توان حدس درستی از رفتار این پساانسان‌‌ها که مرحله سینگولاریتی را رد می‌کنند داشت.حال فرض این آزمایش این است که یک هوش مصنوعی قدرتمند در آینده ممکن است کسانی را که از پیشرفت های هوش مصنوعی خبر دارند اما کمکی به ایجاد آن نکرده‌اند ، قصاص می‌کند. بنابراین اگر این ایده ها را جدی فرض می‌کنید و اطلاعات قابل توجهی از هوش مصنوعی ندارید، بهتر است ادامه این متن را دنبال نکنید!

بنابراین طبق این ایده صرف دانستن در مورد هوش مصنوعی خطر مجازات هوش مصنوعی پیشرفته در آینده را در پی دارد. این فرض سرگرم کننده شبیه به یک نسخه آینده‌نگر از شرط بندی پاسکال است ، به این معنا که باید مجازات احتمالی را در مقابل پاداش احتمالی سبک سنگین کرد و ریسک نکرده و این شرط را بپذیرند. یعنی حتی اگر یک درصد احتمال درستی آن وجود دارد، بایذ به پیشرفت هوش مصنوعی کمک کنند. حتی گاهی سایت های مدافع این نوع نگرش های بی ارزش، معتقدند که افراد باید در جهت پیشرفت این تکنولوژی ها کمک مالی کنند.

طرفداران این ایده، دائماً در تلاش برای پیشرفت هوش مصنوعی هستند، از پیگیری و ارسال مطالب مرتبط با هوش مصنوعی تا کمک مالی به آن! طرفداران این ایده، باور دارند که در آینده این هوش مصنوعیِ پیشرفته قادر است کسانی که به پیشرفت آن کمک کرده‌اند را تشخیص دهد و شدیداً به آنها علاقه داشته و با آنها دوست خواهد بود.اما در مقابل همانطور که گفته شد با کسانی که دربارهٔ آنها مطالعه داشته اما به پیشرفت آنها یار نرسانده‌اند دشمن می‌شود.اما از نظر طرفداران باسیلیسک روکو، این هوش مصنوعی یک کار جالب‌تر هم می‌کند. ممکن است تا اینجا برخی افراد تصور کنند که خب به احتمال زیاد اصلاً عمر ما به چنین پیشرفتی قد نمی‌دهد که نگران باشیم.اما ایده پردازان باسیلیسک روکو (احتمالاً با الهام از عقاید دیگر) ادعا می‌کنند که این هوش مصنوعی می‌تواند یک کپی کامل از شما بسازد و بعد آن کپی دقیق و کامل از ما را که هیچ تفاوتی با همین الآن ما ندارد، مورد آزار قرار دهد! 

نکته آخر اینکه اگر شما از آن دسته افرادی هستید که چنین ایده‌هایی را واقعاً جدی می‌گیرند، باید نگرش‌های خود را به طرز اساسی مورد بازبینی قرار دهید. مطالعات بیشتری درباب فلسفه، معرفت شناسی، روش شناسی، منطق و تفکر انتقادی داشته باشید. البته این مطالعات مکمل هستند و نقطه اصلی در افکار ما، توان ذهنی و تحلیلگری ماست.

✍ آرین رسولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *