آیا عقل و احساس ما جدا از هم هستند؟

🧠❤️آیا عقل و احساس قابل تفکیک هستند؟

 

✍در یک کلمه پاسخ این است:خیر

در طول تاریخ همواره تصور اکثر مردم و حتی اندیشمندان بر این بود که جایگاه احساس در قلب و جایگاه منطق در مغز ماست.اما با پیشرفت علم ما متوجه شدیم جایگاه هر دوی آنها در مغز ماست. پس از آن تا امروز آزمایش های متفاوتی انجام شده، که نشان دهنده تاثیر احساس در تصمیم گیری های ماست.البته برای فهم این که احساسات ما چقدر در تصمیم های مختلف ما موثر هستند ، نیاز به آازمایش های چندانی نیست، حتی اگر تصمیم های خودمان را مرور کنیم، میبینیم که تمام آنها متاثر از احساسات هستند.

 

✨اما چرا همواره منطق و احساس را تفکیک میکنیم؟

 

یکی از دلایل اصلی این مساله همان کاربرد زبانی واژه هاست. یعنی همانطور که گفتیم قرن ها تصور انسان این بود که قلب جایگاه احساس و مغز یا به تعبیر قدما “سَر” جایگاه عقل و منطق ما است. این تصور باعث شد تا امروز هم بعضا شاهد بکارگیری واژه قلب برای احساسات باشیم. از طرفی همین تصور در گفتمان عرفی جامعه برقرار است. مثلا میگوییم: “نباید تصمیم احساسی بیریم” . “منطقی باش و احساسی تصمیم نگیر”.

 

💭تاثیر اخلاق در تفکیک منطق و احساس

 

نکته دیگر منفعت طلبی افراد و فرار از اخلاق توسط آنها است. یعنی از آنجایی که احساسات در بکارگیری اخلاق همواره موثر بوده و هست. و احساس دلسوزی و ترحم و همذات پنداری منجر به اعمال اخلاقی میشوند، و اعمال اخلاقی با منافع مادی و سودجویی مادی افراد در تضاد است، سعی در تفکیک عقل از احساس داشته اند. در نتیجه برای توجیه این منفعت طلبی، ابتدا عقل و منطق را از احساس تفکیک،سپس برای عمل سودجویانه خود،از توجیهِ؛ “این کار منطقیست” استفاده می کنند.برای مثال بارها دیده ایم، شخصی بین دو گزینه اخلاقی و غیر اخلاقی در تردید ات، و شخص دیگری برای مشاوره دادن به او از لفظ “منطقی تصمیم بگیر” یا “احساسی تصمیم نگیر” و.. استفاده میکند و او را ترغیب به انتخاب بی اخلاقی و کسب منفعت مادی میکند.

 

نکته دیگر جایییست که عقل سرکوب میشود.یعنی به نام ناقص بودن عقل و منطق انسان ، سعی بر سرکوب عقل و منطق، و در مقابل از لفظ “عشق” و “عاطفه” و …استفاده می شود.در صورتی که جز عقل راهی برای شناخت وجود ندارد.اگر میگوییم چیزی بالاتر از عقل را شناخته ایم، چطور شناختیم جز با عقل؟ یعنی خود اینکه الف بالاتر از عقل است، یک گزاره عقلی است. از جهت دیگر آیا می توانیم تصمیم عقلانی بگیریم بدون دخالت احساس؟در منطقی ترین تصمیمات ( از نظر عرفی ) احساسات دخیل هستند.ولو فرض کنیم احساس را نادیده گرفته ایم.و این هم با مرور تصمیم های مختلف از جمله تصمیماتی که صرفا منافع فرد در نظر گرفته شده باشد، مشخص است. در نتیجه به کلی نمیتوان این دو را از هم تفکیک کرد.و تفکیک ما فقط جنبه زبانی دارد.

 

#arian_x ✍

 

🎩

🕶

@Arian_xboy

2 دیدگاه برای «آیا عقل و احساس ما جدا از هم هستند؟»

  • مارس 8, 2022 در t 10:56 ب.ظ
    Permalink

    خیلی زیبا بود واقعا ‌!!
    بابت متنتون تحسینتون میکنم🙏🏻✨

    پاسخ دادن
    • مارس 15, 2022 در t 8:43 ب.ظ
      Permalink

      سپاس از توجهتون.سلامت باشید

      پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *